PROSTA I SZYBKA ZUPA CEBULOWA
Chyba u większości z nas przychodzi taki czas w miesiącu, kiedy na konto zaglądamy z małym przerażeniem i niecierpliwie odliczamy dni do wypłaty... nie ma wtedy mowy o wyszukanych daniach i składnikach z wyższej półki. Wtedy właśnie z ratunkiem przychodzi nam zupa cebulowa, której koszt to niecałe 10 zł za wielki garnek - a smak bezcenny! Ja cebulową uwielbiam i mogę ją robić każdego dnia miesiąca - również zaraz po wypłacie :D
Uwaga: jest to przepis szybki i prosty, dlatego też używam bulionu w kostkach.
SKŁADNIKI:
- 6 dużych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz, tymianek.
PRZYGOTOWANIE:
- cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę,
- w dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy, gdy olej będzie gorący dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,
- dodać pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez około pół godziny (cebula powinna być bardzo miękka i złota),
- dodać 1,5 litra wody i kostki bulionu, zagotować,
- dodać sól, pieprz i łyżkę suszonego tymianku, gotować jeszcze 5 minut
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz