BROWNIE Z AQUAFABĄ

Ciasta, desery, słodkości.... to jest coś obok czego ciężko było mi przejść obojętnie podczas wizyty w sklepie. No bo jak stworzyć takie pyszne ciasto bez jajka? Użyć banana? Ile można jeść bananów :) (dużo!) Siemię lniane? Ehh, to nie to samo... na ratunek przyszła aquafaba, czyli woda (zalewa) z ciecierzycy. Ciasta, wracacie na mój stół!


Składniki:

  • aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 80%)
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  • aquafabę ubić w wysokim naczyniu na pianę. stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gotowa
  • czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym (zostawić kilka kawałków do ozdoby). Dodać do ubitej aquafaby i znowu zmiksować.
  • w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. dodać do tego masę czekoladowa i wymieszać żeby nie było grudek.
  • dodać pokruszone kawałki czekolady i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Komentarze

Popularne posty