BROWNIE Z AQUAFABĄ
Ciasta, desery, słodkości.... to jest coś obok czego ciężko było mi przejść obojętnie podczas wizyty w sklepie. No bo jak stworzyć takie pyszne ciasto bez jajka? Użyć banana? Ile można jeść bananów :) (dużo!) Siemię lniane? Ehh, to nie to samo... na ratunek przyszła aquafaba, czyli woda (zalewa) z ciecierzycy. Ciasta, wracacie na mój stół!
Składniki:
- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
- 3/4 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 80%)
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- aquafabę ubić w wysokim naczyniu na pianę. stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gotowa
- czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym (zostawić kilka kawałków do ozdoby). Dodać do ubitej aquafaby i znowu zmiksować.
- w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. dodać do tego masę czekoladowa i wymieszać żeby nie było grudek.
- dodać pokruszone kawałki czekolady i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz