SRIRACHA MAYO - MAJONEZ SRIRACHA
Jestem wielką fanką ostrego jedzenia. Kubki smakowe przeszły swój chrzest bojowy podczas jednej z wizyt w knajpie indyjskiej, gdzie razem z koleżanką postanowiłyśmy wybrać najostrzejsze danie z karty - chicken VINDALOO (tak, wtedy jeszcze jadłam mięso :( ). Każdy kęs to było wyzwanie, oczy piekły ale dzielnie dałyśmy radę i zjadłyśmy. Pani kelnerka była pełna podziwu i stwierdziła, że nie jeden facet płakał jak jadł. Od tamtej pory skala ostrości nabrała nowego wymiaru a kubki smakowe nie zregenerowały się chyba aż do tej pory. Dlatego zamiast klasycznego majonezu postanowiłam przygotować wersję "na ostro".
Z poniższego przepisu otrzymamy 1 duży słoik majonezu. Ja swój podzieliłam na dwie porcje: większa sriracha i mniejszy słoik z majonezem klasycznym (na wypadek jakbym jednak miała ochotę na coś mniej ostrego).
SKŁADNIKI:
- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
- pół łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- odrobina syropu klonowego
- 1,5 łyżki sosu sriracha
- 1,5 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu umieść wszystkie składniki (poza olejem i srirachą) i miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Całość powinna dosyć mocno się spienić i znacznie zwiększyć objętość.
- Stopniowo dolewaj olej cały czas miksując. Gdy już dodasz cały olej, miksuj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Jeśli chcesz zrobić tylko majonez sriracha, nie dziel go na części. Jeśli chcesz mieć też trochę klasycznego, przełóż 1/4 do małego słoika.
- Do większej części dodaj 1 lub 1,5 łyżki srirachy (zależy jak ostre jedzenie lubisz).
- Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmij i zmiksuj ponownie.
- Jedz ze wszystkim!
Komentarze
Prześlij komentarz