SRIRACHA MAYO - MAJONEZ SRIRACHA

Jestem wielką fanką ostrego jedzenia. Kubki smakowe przeszły swój chrzest bojowy podczas jednej z wizyt w knajpie indyjskiej, gdzie razem z koleżanką postanowiłyśmy wybrać najostrzejsze danie z karty - chicken VINDALOO (tak, wtedy jeszcze jadłam mięso :( ). Każdy kęs to było wyzwanie, oczy piekły ale dzielnie dałyśmy radę i zjadłyśmy. Pani kelnerka była pełna podziwu i stwierdziła, że nie jeden facet płakał jak jadł. Od tamtej pory skala ostrości nabrała nowego wymiaru a kubki smakowe nie zregenerowały się chyba aż do tej pory. Dlatego zamiast klasycznego majonezu postanowiłam przygotować wersję "na ostro".



Z poniższego przepisu otrzymamy 1 duży słoik majonezu. Ja swój podzieliłam na dwie porcje: większa sriracha i mniejszy słoik z majonezem klasycznym (na wypadek jakbym jednak miała ochotę na coś mniej ostrego).

SKŁADNIKI:

  • aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
  • pół łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • odrobina syropu klonowego
  • 1,5 łyżki sosu sriracha
  • 1,5 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
  • W wysokim naczyniu umieść wszystkie składniki (poza olejem i srirachą) i miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Całość powinna dosyć mocno się spienić i znacznie zwiększyć objętość.
  • Stopniowo dolewaj olej cały czas miksując. Gdy już dodasz cały olej, miksuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Jeśli chcesz zrobić tylko majonez sriracha, nie dziel go na części. Jeśli chcesz mieć też trochę klasycznego, przełóż 1/4 do małego słoika.
  • Do większej części dodaj 1 lub 1,5 łyżki srirachy (zależy jak ostre jedzenie lubisz).
  • Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmij i zmiksuj ponownie.
  • Jedz ze wszystkim! 

Komentarze

Popularne posty