BOWL WARZYWNY Z TOFU I BATATEM

Kolejny przepis z serii "moje wymysły" - misz masz na talerzu, trochę wydziwiony a trochę prosty, czyli mój ulubiony rodzaj gotowania. Nie zawsze wychodzi coś powalającego z nóg w smaku, ale mam zdecydowanie większą satysfakcję z gotowania!


SKŁADNIKI (na jedną porcję):

  • pół dojrzałego awokado,
  • pół cytryny,
  • pół kostki tofu,
  • 1 średni batat,
  • pół woreczka ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka białego sezamu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu hoisin,
  • kiełki rzodkiewki,
  • pół ogórka zielonego,
  • szpinak
PRZYGOTOWANIE:
  • ryż ugotować w osolonej wodzie a następnie podsmażyć na patelni z sosem sojowym, sosem hoisin i sezamem,
  • awokado rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz,
  • batata obrać, pokroić w plastry, doprawić czerwoną papryką i upiec w piekarniku (200 stopni C przez 40 minut),
  • tofu (wcześniej polecam zamarynować je w ulubionej marynacie) pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na patelni,
  • ogórka pokroić w dość spore półksiężyce,
  • do miski wyłożyć ryż, na to szpinak, ogórka, batata, tofu, awokado i kiełki, polać oliwą lub olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku (ja dodałam również nasiona konopi i płatki drożdżowe)

Komentarze

Popularne posty