BOWL WARZYWNY Z TOFU I BATATEM
Kolejny przepis z serii "moje wymysły" - misz masz na talerzu, trochę wydziwiony a trochę prosty, czyli mój ulubiony rodzaj gotowania. Nie zawsze wychodzi coś powalającego z nóg w smaku, ale mam zdecydowanie większą satysfakcję z gotowania!
SKŁADNIKI (na jedną porcję):
- pół dojrzałego awokado,
- pół cytryny,
- pół kostki tofu,
- 1 średni batat,
- pół woreczka ugotowanego ryżu,
- 1 łyżeczka białego sezamu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu hoisin,
- kiełki rzodkiewki,
- pół ogórka zielonego,
- szpinak
PRZYGOTOWANIE:
- ryż ugotować w osolonej wodzie a następnie podsmażyć na patelni z sosem sojowym, sosem hoisin i sezamem,
- awokado rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz,
- batata obrać, pokroić w plastry, doprawić czerwoną papryką i upiec w piekarniku (200 stopni C przez 40 minut),
- tofu (wcześniej polecam zamarynować je w ulubionej marynacie) pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na patelni,
- ogórka pokroić w dość spore półksiężyce,
- do miski wyłożyć ryż, na to szpinak, ogórka, batata, tofu, awokado i kiełki, polać oliwą lub olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku (ja dodałam również nasiona konopi i płatki drożdżowe)
Komentarze
Prześlij komentarz