CHLEBEK BANANOWY

Wreszcie! Przepisu na idealny chlebek bananowy szukałam od bardzo dawna. Zawsze coś było z nim nie tak... albo na siłę próbowałam zastąpić jajka siemieniem lnianym i wychodził zakalec, albo smakowo to jednak nie było to. I tak o to wczoraj wrzuciłam do miski dosłownie kilka składników na krzyż z myślą "co ma być to będzie" no i udało się! Czasami trzeba odpuścić, a wtedy wszystko się udaje :)

SKŁADNIKI:
  • 3 bardzo dojrzałe (czarne) banany
  • 75 g oleju roślinnego
  • 200 g mąki
  • 80 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ulubione suszone owoce (ja dodałam 10 daktyli pokrojonych w kostkę)
  • około 15 orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
  • banany rozgnieść widelcem  w misce
  • dodać olej, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i wymieszać
  • dodać mąkę i wymieszać
  • wrzucić suszone owoce i orzechy, delikatnie wymieszać
  • przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut
  • podawać sam lub z ulubionym dżemem lub masłem orzechowym

Komentarze

Popularne posty