CHLEBEK BANANOWY
Wreszcie! Przepisu na idealny chlebek bananowy szukałam od bardzo dawna. Zawsze coś było z nim nie tak... albo na siłę próbowałam zastąpić jajka siemieniem lnianym i wychodził zakalec, albo smakowo to jednak nie było to. I tak o to wczoraj wrzuciłam do miski dosłownie kilka składników na krzyż z myślą "co ma być to będzie" no i udało się! Czasami trzeba odpuścić, a wtedy wszystko się udaje :)
SKŁADNIKI:
- 3 bardzo dojrzałe (czarne) banany
- 75 g oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 80 g brązowego cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- ulubione suszone owoce (ja dodałam 10 daktyli pokrojonych w kostkę)
- około 15 orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- banany rozgnieść widelcem w misce
- dodać olej, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i wymieszać
- dodać mąkę i wymieszać
- wrzucić suszone owoce i orzechy, delikatnie wymieszać
- przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut
- podawać sam lub z ulubionym dżemem lub masłem orzechowym
Komentarze
Prześlij komentarz