POKE BOWL WEGAŃSKI
Kuchnią azjatycką zainspirowałam się podczas mojego pobytu w Japonii. Fascynowało mnie to, że Azjaci odżywiają się o wiele bardziej zdrowo od Europejczyków, przyprawy których używają są bardzo różnorodne a dania przepyszne praktycznie bez wyjątku. W kuchni azjatyckiej nietrudno o potrawy roślinne, można je spotkać wszędzie a soja, tofu itd. są na porządku dziennym. Liczę na to, że któregoś dnia ponownie odwiedzę Japonię i będę mieć okazję spróbować tych wszystkich pyszności, które nie wpadły mi w ręce podczas pierwszej wizyty.
Poke bowl stało się bardzo popularne swojego czasu na instagramie i jest jednym ze standardowych dań wegańskich (takie przynajmniej jest ogólne wyobrażenie). Jest to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, oczywiście jeśli mamy już odpowiednio przygotowane tofu :)
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 2 garści szpinaku
- 1 średni batat
- pół awokado
- pół szklanki komosy ryżowej
- 2 ząbki czosnku
- Sos hoisin
- 4-5 boczniaków
- 2 łyżki hummusu
- pół szklanki sezamu
Przygotowanie tofu:
- Tofu zamrozić przez noc, następnego dnia wyjąć z zamrażarki i poczekać aż rozmarznie. Następnie przy pomocy papierowego ręcznika wyciskać tofu aż odda nadmiar wody. Drugą opcją jest położenie na tofu czegoś ciężkiego na około pół godziny.
- Tofu pokroić na średniej grubości plastry (z jednej kostki tofu wyszły 3 plastry) i umieścić w płaskim naczyniu.
- Tofu zamarynować w sosie hoisin (2-3 łyżki) (ewentualnie gdy nie posiadasz sosu hoisin, tofu zamarynuj w dwóch łyżkach syropu klonowego wymieszanych z dwoma łyżkami sosu sojowego). Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (najlepiej na całą noc).
- Przygotuj panierkę do tofu: na jeden talerz wysyp około pół szklanki mąki ryżowej; w miseczce wymieszaj 2 łyżki mąki ryżowej, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki wody (dodaj więcej wody jeśli konsystencja będzie za gęsta); na kolejny talerzyk wysyp podprażone ziarna sezamu (pół szklanki)
- Tofu obtocz najpierw w mące ryżowej, potem w mące ze skrobią i wodą a na koniec w sezamie. Odstaw i przygotuj pozostałe składniki.
Przygotowanie pozostałych składników:
- Szpinak zasmaż z czosnkiem i oliwą, następnie odstaw.
- Batata pokrój w cienkie plastry i piecz w 200 stopniach C przez około pół godziny (dodaj ulubione przyprawy zanim wstawisz do piekarnika).
- Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie (na pół szklanki komosy jedna szklanka wody).
- Boczniaki zasmaż w sosie hoisin (lub jak wyżej w syropie klonowym i sosie sojowym).
- Awokado pokrój w cienkie plastry.
Przygotowanie całego dania:
- Na dnie miski umieść komosę ryżową, na to połóż batata, szpinak, boczniaki, awokado i na wierzch hummus.
- Na patelni podsmaż wcześniej przygotowane tofu i dodaj do miski.
- Całość posyp pozostałymi ziarenkami sezamu.
Komentarze
Prześlij komentarz