POKE BOWL WEGAŃSKI

Kuchnią azjatycką zainspirowałam się podczas mojego pobytu w Japonii. Fascynowało mnie to, że Azjaci odżywiają się o wiele bardziej zdrowo od Europejczyków, przyprawy których używają są bardzo różnorodne a dania przepyszne praktycznie bez wyjątku. W kuchni azjatyckiej nietrudno o potrawy roślinne, można je spotkać wszędzie a soja, tofu itd. są na porządku dziennym. Liczę na to, że któregoś dnia ponownie odwiedzę Japonię i będę mieć okazję spróbować tych wszystkich pyszności, które nie wpadły mi w ręce podczas pierwszej wizyty.

Poke bowl stało się bardzo popularne swojego czasu na instagramie i jest jednym ze standardowych dań wegańskich (takie przynajmniej jest ogólne wyobrażenie). Jest to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, oczywiście jeśli mamy już odpowiednio przygotowane tofu :)




Składniki:
  • 1 kostka tofu
  • 2 garści szpinaku
  • 1 średni batat
  • pół awokado
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos hoisin
  • 4-5 boczniaków
  • 2 łyżki hummusu
  • pół szklanki sezamu


Przygotowanie tofu:
  • Tofu zamrozić przez noc, następnego dnia wyjąć z zamrażarki i poczekać aż rozmarznie. Następnie przy pomocy papierowego ręcznika wyciskać tofu aż odda nadmiar wody. Drugą opcją jest położenie na tofu czegoś ciężkiego na około pół godziny.
  • Tofu pokroić na średniej grubości plastry (z jednej kostki tofu wyszły 3 plastry) i umieścić w płaskim naczyniu.
  •  Tofu zamarynować w sosie hoisin (2-3 łyżki) (ewentualnie gdy nie posiadasz sosu hoisin, tofu zamarynuj w dwóch łyżkach syropu klonowego wymieszanych z dwoma łyżkami sosu sojowego). Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (najlepiej na całą noc).
  • Przygotuj panierkę do tofu: na jeden talerz wysyp około pół szklanki mąki ryżowej; w miseczce wymieszaj 2 łyżki mąki ryżowej, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki wody (dodaj więcej wody jeśli konsystencja będzie za gęsta); na kolejny talerzyk wysyp podprażone ziarna sezamu (pół szklanki)
  • Tofu obtocz najpierw w mące ryżowej, potem w mące ze skrobią i wodą a na koniec w sezamie. Odstaw i przygotuj pozostałe składniki.

Przygotowanie pozostałych składników:
  • Szpinak zasmaż z czosnkiem i oliwą, następnie odstaw.
  • Batata pokrój w cienkie plastry i piecz w 200 stopniach C przez około pół godziny (dodaj ulubione przyprawy zanim wstawisz do piekarnika).
  • Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie (na pół szklanki komosy jedna szklanka wody).
  • Boczniaki zasmaż w sosie hoisin (lub jak wyżej w syropie klonowym i sosie sojowym).
  • Awokado pokrój w cienkie plastry.
Przygotowanie całego dania:
  • Na dnie miski umieść komosę ryżową, na to połóż batata, szpinak, boczniaki, awokado i na wierzch hummus.
  • Na patelni podsmaż wcześniej przygotowane tofu i dodaj do miski.
  • Całość posyp pozostałymi ziarenkami sezamu.

Komentarze

Popularne posty