HUMMUS - KLASYCZNY, Z PIECZONYM CZOSNKIEM, PAPRYKOWY
Kiedyś podczas spotkań ze znajomymi zajadałabym się sosem czosnkowym, kabanosami, serem camembert i nugettsami z kurczaka :D teraz zajadam się hummusem, a żeby nie było za nudno, nie robię tylko tego klasycznego. I wiecie co? Dobrze mi z tym :)
SKŁADNIKI NA HUMMUS KLASYCZNY:
- 1 puszka ciecierzycy
- około 3 łyżki aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki tahini
PRZYGOTOWANIE:
- wszystkie składniki umieszczamy z naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę. jeśli jest za gęsta i ciężko się blenduje, dodaj więcej aquafaby
PRZYGOTOWANIE HUMMUSU PAPRYKOWEGO
- do hummusu klasycznego dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki ostrej i dokładnie wymieszaj
PRZYGOTOWANIE HUMMUSU Z PIECZONYM CZOSNKIEM
- weź jedną główkę czosnku, obierz zewnętrzną warstwę łupin i obetnij czubki główek
- skrop olejem i całość owiń folią aluminiową
- piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut
- gdy wystygnie, czosnek wyciśnij do hummusu klasycznego i ponownie zblenduj
Komentarze
Prześlij komentarz