HUMMUS - KLASYCZNY, Z PIECZONYM CZOSNKIEM, PAPRYKOWY

Kiedyś podczas spotkań ze znajomymi zajadałabym się sosem czosnkowym, kabanosami, serem camembert i nugettsami z kurczaka :D teraz zajadam się hummusem, a żeby nie było za nudno, nie robię tylko tego klasycznego. I wiecie co? Dobrze mi z tym :)



SKŁADNIKI NA HUMMUS KLASYCZNY:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • około 3 łyżki aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki tahini
PRZYGOTOWANIE:
  • wszystkie składniki umieszczamy z naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę. jeśli jest za gęsta i ciężko się blenduje, dodaj więcej aquafaby
PRZYGOTOWANIE HUMMUSU PAPRYKOWEGO
  • do hummusu klasycznego dodaj 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki ostrej i dokładnie wymieszaj
PRZYGOTOWANIE HUMMUSU Z PIECZONYM CZOSNKIEM
  • weź jedną główkę czosnku, obierz zewnętrzną warstwę łupin i obetnij czubki główek
  • skrop olejem i całość owiń folią aluminiową
  • piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut
  • gdy wystygnie, czosnek wyciśnij do hummusu klasycznego i ponownie zblenduj

Komentarze

Popularne posty